Natrag na sve novostiNenajavljene pretrage Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

travanj 2015

Oslanjajući se na zakonodavne izmjene iz 2013. godine koje su uredile mjerodavni pravni okvir i koristeći porast tehničkih (forenzičkih) sposobnosti, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nedavno je provela nekoliko nenajavljenih pretraga (dawn raids) poduzetnika koji se bave različitim gospodarskim djelatnostima.

Pretrage se provode temeljem naloga Visokog Upravnog Suda koji daje široke ovlasti službenicima Agencije. Nalog će sadržavati dan početka i kraja pretrage koja može trajati i četiri i više dana. Službenici Agencije redovito dolaze početkom radnog vremena i tim se sastoji od pet ili više službenika u pratnji djelatnika policije. Službenici će: (i) predati sudski nalog; (ii) predočiti službene iskaznice; (iii) odmah odrediti da nitko od radnika ne smije napuštati prostorije; i (iv) zahtijevati prekid svake komunikacije. Ovlašteni zastupnik poduzetnika imati će priliku nazvati odvjetnika, ali se ne bi trebalo očekivati da će se pretraga obustaviti do dolaska odvjetnika. Službenici će provesti pretragu poslovnih knjiga i zapisa poduzetnika te će sačiniti preslike ili izvatke iz takvih knjiga i zapisa. Što se tiče IT opreme i medija koji mogu biti predmetom pretrage valja istaknuti prijenosna i stolna računala, tablete, mobilne telefone, CD-romove, DVD-romove, USB spremnike, itd. Službenici će preslike napraviti koristeći vlastite forenzičke uređaje. Neki od materijala kratko će se pregledati tijekom pretrage dok će se određeni dokumenti i spremnici podataka kopirati i takve kopije odnijeti na preglede u Agenciju.

Budući da su postupci Agencije u ranim fazama, još uvijek preostaje vidjeti na koji će način Visoki Upravni Sud kontrolirati Agencijine postupke i gotovo diskrecijske ovlasti te u kojoj će mjeri prihvaćati prigovore nezakonitosti prikupljenih dokaza. Aktivnost Agencija također daje dodatni naglasak važnosti usustavljenja i održavanja sveobuhvatnih programa usklađenosti s pravom tržišnog natjecanja koji će biti prilagođeni lokalnim zakonskim i praktičnim posebnostima.